Methods for the nanoencapsulation of β-carotene in the food sector
- Gutiérrez, Francisco J. 3
- Albillos, S.M. 5
- Casas-Sanz, E. 1
- Cruz, Z. 2
- García-Estrada, C. 5
- García-Guerra, A. 5
- García-Reverter, J. 1
- García-Suárez, M. 1
- Gatón, P. 3
- González-Ferrero, C. 4
- Olabarrieta, I. 2
- Olasagasti, M. 2
- Rainieri, S. 2
- Rivera-Patiño, D. 1
- Rojo, R. 3
- Romo-Hualde, A. 4
- Sáiz-Abajo, M.-J. 4
- Mussons, M.-L. 3
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Centro Tecnológico Ainia
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Centro Tecnológico Ainia
Paterna, España
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AZTI Centro Tecnológico de Investigación Marina y Alimentaria
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AZTI Centro Tecnológico de Investigación Marina y Alimentaria
Pedernales, España
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Centro de Automatización Robótica y Tecnologías de la Información y de la Fabricación
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Valladolid, España
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Centro Nacional de Tecnología y Seguridad Alimentaria
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San Adrián, España
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Instituto de Biotecnología de Leon
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Instituto de Biotecnología de Leon
León, España
ISSN: 0924-2244
Año de publicación: 2013
Volumen: 32
Número: 2
Páginas: 73-83
Tipo: Artículo
Otras publicaciones en: Trends in Food Science and Technology
Resumen
Carotenoids are organic pigments naturally synthesized by microorganisms and plants. Several techniques are available for the nanoencapsulation of organic compounds: self-assembly, high pressure homogenization, nanoemulsification, supercritical fluids, etc. The objective of this paper is to review some nanoencapsulation techniques that are compatible with labile compounds, such as β-carotene. Strategies for testing the safety of nanoencapsulated β-carotene are also discussed. © 2013 Elsevier Ltd. All rights reserved.