Relaciones contractuales en la cadena alimentariaanálisis a la luz de la nueva regulación

  1. Rodríguez Cachón, Teresa
Journal:
Revista de Derecho Civil

ISSN: 2341-2216

Year of publication: 2018

Volume: 5

Issue: 1

Pages: 191-227

Type: Article

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Abstract

The current strength of the European Union to raise awareness about the necessity of balance contractual relations between operators within the pale of food supply chain has taken shape in Spain principally with the Law 12/2013, of 2 August, measures to improve the functioning of the food supply chain. This Law was born with the aim of increasing the efficiency and competitiveness of the food sector, as well as trying to improve its structure for the benefit of both consumers and all operators involved. The objective of this paper is to analyze the regulation of contractual relations between food supply chain operators subject to this new regulation, with special emphasis on the study of food procurement contracts, unfair business practices and self-regulation initiatives.

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La Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia, ya bajo su nueva denominación (en adelante, CNMC) se pronunció puntualmente en 2014 en relación con, entre otras cuestiones, la voluntariedad de adhesión al Código con ocasión de la publicación del Real Decreto (RD) de Desarrollo de la LMFCA81. En concreto el artículo 7.2 del RD (que en el texto del Proyecto se correspondía con el artículo 8.2) señala que, en las ayudas y subvenciones, el Ministerio dará prioridad a aquellos solicitantes adheridos al Código. En principio –puntualiza la CNMC–, las ayudas y subvenciones deberían dirigirse preferentemente a corregir fallos de mercado, sin que la existencia de diferencias en cuanto al poder de negociación entre compradores y vendedores pueda considerarse como tal en este caso.

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