Patrimonio cultural y turismo en torno al cerdo ibérico en Salamanca

  1. Hortelano Mínguez, Luis Alfonso 1
  2. Azofra Agustín, Eduardo 1
  3. Martín Jiménez, María Isabel 1
  4. Izquierdo Misiego, José Ignacio 1
  1. 1 Universidad de Salamanca
    info

    Universidad de Salamanca

    Salamanca, España

    ROR https://ror.org/02f40zc51

Revista:
Cuadernos de turismo

ISSN: 1139-7861

Año de publicación: 2019

Número: 44

Páginas: 193-218

Tipo: Artículo

DOI: 10.6018/TURISMO.44.404811 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openDIGITUM editor

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Objetivos de desarrollo sostenible

Resumen

Based on the breeding of Iberian hog in the Province of Salamanca, the relations between the territory and cultural heritage are analysed. Breeding conditions are well-adapted to the local ecosystem of pastureland with holm oaks, known as monte hueco or dehesa. Meat pro-cessing, for example the production of Iberian chorizo, is based on folk knowledge. The long historical past of pig rearing is embedded in a sustainable agro-sylvo-pastoral landscape and in a local culture related to the production of ham and sausages. This way of life is reflected in paintings, photographs, folklore and literary texts, which show the intense relationship of the people of Salamanca with their territory, landscape and traditions, as well as its asset as a touristic -gastronomic resource.

Información de financiación

La siguiente aportación representa los resultados del Proyecto de Investigación Territorio y Patrimonio Cultural: antecedentes históricos y arraigo tradicional de los embutidos del cerdo. El ejemplo del «Chorizo Ibérico de Salamanca», dentro de la «II Convocatoria de Proyectos de Investigación orientados a ofrecer soluciones al sector primario», organizada por la Universidad de Salamanca y con la colaboración de la Diputación Provincial y Caja Rural de Salamanca, 2017.

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