Desafíos alimentarios para un mundo que envejece

  1. Fanny Petermann-Rocha 1
  2. Claudia Troncoso-Pantoja 2
  3. Amparo Gamero 3
  4. Patricio Pérez-Armijo 4
  5. Elena Carrillo-Álvarez 5
  6. Rodrigo Daga 6
  7. Manuel Reig García-Galbis 4
  8. Alberto Pérez-López 7
  9. Néstor Benítez Brito 8
  10. Tania Fernández-Villa 9
  11. Diego A Bonilla 10
  12. Macarena Lozano-Lorca 11
  13. Malak Kouiti 12
  14. Ashuin Kammar-García 13
  15. Edna J Nava-González 14
  16. Rafael Almendra-Pegueros 15
  1. 1 Universidad Diego Portales, Santiago, Chile
  2. 2 Universidad Católica de la Santísima Concepción, Concepción, Chile
  3. 3 Universitat de València, Valencia, España
  4. 4 Universidad Isabel I, Burgos, España
  5. 5 Universitat Ramon Llull, Barcelona, España
  6. 6 Universidad Nacional de Educación Enrique Guzmán y Valle, Lima, Perú
  7. 7 Universidad de Alcalá, Madrid, España
  8. 8 Universidad de La Laguna, San Cristóbal de La Laguna, Santa Cruz de Tenerife, España
  9. 9 Universidad de León, León, España; Centro de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), Madrid, España
  10. 10 Dynamical Business & Science Society – DBSS International SAS, Bogotá, Colombia; Universidad CES, Medellín, Colombia
  11. 11 Universidad de Granada, Melilla, España; Instituto de Investigación Biosanitaria ibs.GRANADA, Granada, España
  12. 12 Hassan First University of Settat, Settat, Morocco
  13. 13 Instituto Nacional de Geriatría, Ciudad de México, México
  14. 14 Universidad Autónoma de Nuevo León, Monterrey, Nuevo León, México
  15. 15 Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona, España; Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB SANT PAU), Barcelona, España
Revue:
Revista española de nutrición humana y dietética

ISSN: 2173-1292

Année de publication: 2023

Volumen: 27

Número: 3

Pages: 179-181

Type: Article

D'autres publications dans: Revista española de nutrición humana y dietética

Références bibliographiques

  • Organización Mundial de la Salud. Envejecimiento y Salud [internet]. OMS. 2022 [citado 29 junio 2023]. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health.
  • Lara J, Sherratt MJ, Rees M. Aging and anti-aging. Maturitas. 2016;93:1-3.
  • World Health Organization. Ageing: Healthy ageing and functional ability. WHO. 2020 [citado 29 junio 2023]. Disponible en: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/ageing-healthy-ageing-and-functional-ability.
  • Kuh, D. A Life Course Approach to Healthy Ageing. In: Michel, JP. (eds) Prevention of Chronic Diseases and Age-Related Disability. Practical Issues in Geriatrics. Springer, Cham. 2019. [citado 7 julio 2023]. Disponible en: https://doi.org/10.1007/978-3-319-96529-1_1
  • State of Victoria, Department of Health and Human Services. Healthy ageing literature review. 2016 [citado 29 Junio 2023]. Disponible en: https://www.health.vic.gov.au/publications/healthy-ageing-literature-review.
  • Marsman D, Belsky DW, Gregori D, Johnson MA, Low Dog T, Meydani S, et al. Healthy ageing: the natural consequences of good nutrition-a conference report. Eur J Nutr. 2018;57(Suppl 2):15-34.
  • Chen K-H, Ho M-H, Wang C-S, Chen IH. Effect of dietary patterns on cognitive functions of older adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials: Dietary Patterns on Cognition of Older Adults. Arch Gerontol Geriatr. 2023;110:104967.
  • Inci MK, Park SH, Helsley RN, Attia SL, Softic S. Fructose impairs fat oxidation: Implications for the mechanism of western diet-induced NAFLD. J Nutr Biochem. 2023;114:109224.
  • Skinner RC, Hagaman JA. The interplay of Western diet and binge drinking on the onset, progression, and outlook of liver disease. Nut Rev. 2021;80(3):503-12.
  • Sandoval-Insausti H, Blanco-Rojo R, Graciani A, López-García E, Moreno-Franco B, Laclaustra M, et al. Ultra-processed Food Consumption and Incident Frailty: A Prospective Cohort Study of Older Adults. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2019;75(6):1126-33.
  • Barbosa SS, Sousa LCM, de Oliveira Silva DF, Pimentel JB, Evangelista K, Lyra CO, et al. A Systematic Review on Processed/Ultra-Processed Foods and Arterial Hypertension in Adults and Older People. Nutrients. 2022;14(6).
  • Jayanama, K., Theou, O., Godin, J. et al. Relationship between diet quality scores and the risk of frailty and mortality in adults across a wide age spectrum. BMC Med 2021; 19, 64.